Wat is een professionele (levens)executeur?

Een levensexecuteur is iemand die terwijl u nog leeft uw belangen behartigt zodra u dit zelf om wat voor reden dan ook niet meer kunt.
De levensexecuteur heeft de juridische bevoegdheid om volledig of gedeeltelijk namens u te mogen handelen op basis van een volmacht. Deze wordt opgenomen in een notariële akte van levenstestament
Met de levensexecuteur heeft u, zoals de naam al doet vermoeden, tijdens uw leven te maken. Een levensexecuteur is namelijk iemand die namens u handelt op het moment dat u dit zelf niet meer kunt doen, maar nog wel leeft. Bijvoorbeeld wanneer u wilsonbekwaam raakt door een ernstig ongeluk of dementie.

Een levensexecuteur wijst u aan in een levenstestament. Een levenstestament maakt u op bij de notaris. Hierin legt u vast wie wat mag doen op het moment dat u wilsonbekwaam bent.

De levensexecuteur kan uw administratie geheel of gedeeltelijk overnemen en uw vermogen beheren. Ook kan hij zorg dragen voor het regelen van zorg (ook wel de Medisch vertegenwoordiger genoemd), uw huis en inboedel etc. U spreekt samen af wat u wilt dat hij op een later moment doet.

Hebt u niets geregeld, dan benoemt de rechter een bewindvoerder of curator.
Een bewindvoerder neemt beslissingen over geld en goederen, de financiële zaken. Een curator doet dat ook, maar neemt ook beslissingen over de persoonlijke verzorging. U heeft in de procedure bij de kantonrechter, anders dan bij het levenstestament, zelf geen invloed op wie de bewindvoerder, curator of mentor wordt. Dat zal ook niet altijd automatisch uw partner zijn.
Dit zou iemand kunnen zijn die u niet goed kent, of iemand die u liever niet gekozen zou hebben. Door zelf op een eerder moment een levensexecuteur te benoemen voorkomt u deze situatie. U kunt in alle rust ver voordat het nodig mocht zijn al uw wensen overleggen en vastleggen.

Alles nu regelen voor later, kan wellicht nog wat ongemakkelijk aanvoelen. Maar door het tijdig opstellen van een levenstestament en het daarin benoemen van een vertrouwenspersoon (levensexecuteur) heeft u alles goed geregeld, voor het moment dat u het zelf (tijdelijk) niet meer kunt.

Sustineo Financiële Hulpverlening kan u adviseren in de opmaak en/of de taak van levensexeceuteur uitvoeren.
Neem voor meer informatie contact met ons op.
 

Interesse of meer info?


  06 - 124 67 890
contact@sustineo.nl

Miriam Mestrom